Ivan Polasek - ett oväntat besök

Han blev åtta på klubbmästerskapet.
Han bor 2058 km från Mariebäck.
Ivan Polasek var fjolårets mest oväntade tävlingsdeltagare. Men kanske också den mest imponerande.

Allt började sommaren 2004 då Ivan Polasek fick kontakt med campingen vid Bjurholms golfklubb. Han var på jakt efter ett ställe i Sverige dit han kunde ta en grupp tjecker på en annorlunda resa.
– "För mig passade det väldigt bra att golfbanan låg nära. De andra kunde fiska, och jag kunde spela golf", säger Ivan Polasek.
När resan var slut och bussen vände tillbaka till kontinenten hade Ivan både hunnit med att förlora en fotbollsmatch mot Bjurholm – och bli förälskad i en golfbana.

Två år senare, den femte augusti 2006, stod en laddad deltagare på första tee. Ivan Polasek hade gått med som distansmedlem och gjort ett löfte till sig själv, att någon gång spela klubbmästerskapet på sin nya hemmabana.
– "Om jag var nervös? Ja, självklart. Men jag hade min fru som caddie som kunde prata svenska med mina medspelare, eftersom min engelska är lite dålig", säger han och tillägger:
– "Jag kan väldigt lite svenska. Jag kan Jag heter Ivan och Vart vill du äta.

Ivan Polasek bor just nu både i Düsseldorf och i Prag. Bjurholms golfklubb hade vid årsskiftet 30 utlandsmedlemmar, och vanligaste land är Tyskland. Med Ivan är det tio medlemmar som bor där. Att bli distansmedlem i Bjurholms golfklubb kostar honom 90 Euro per år, vilket är mycket billigare än i Ruhr-området.
– "Naturligtvis finns det många vackra golfbanor här i Düsseldorf, men det är så mycket folk. I Bjurholm kunde man spela förmiddag, eftermiddag – när man ville. Vi var också i Umeå och spelade. Där var det också lite folk, och det enda man hörde var fåglarna", säger Ivan.

I samband med Umeåvistelsen passade han och sambon Eva på att gifta sig. Hans fru kommer från Stockholm – en stad som de nyss firat jul i, och som de tänker besöka igen under mars månad.
– "I juni tänker jag också spela en seniortour i Stockholm med fem tävlingar. Jag vet inte nu om vi åker upp till Bjurholm något", säger han.
Ivan satsar mer och mer på golf. Två gånger per vecka tränar han i en inomhushall och slår 160 bollar per gång. Handicapet som nu är 18,8 ska i sommar neråt.
– Jag är av naturen en idrottare. Tennis, fotboll, golf och så vidare, säger 53-årige Ivan som för övrigt har full koll på svensk superettafotboll. Detta tack vare nätspel.

I början av augusti hålls troligen årets klubbmästerskap. Deltagarantalet blir bara färre och färre, men när medlemmar börjar anlända från Tyskland finns det hopp. Då blir det tydligt vilken ära det att få spela KM.

Skribent: Nils Paulsson

Fakta: Ivan Polasek
Ålder: 53.
Bor: Düsseldorf och Prag.
Gift med: Eva Ringertz-Polaskova.
Gör: Var under 20 år tennislärare. Nu har han olika uppdrag i bland annat sportdetaljbranschen.
Hcp: 18,8.
Golfkarriär: Har spelat till och från i tio år. Senaste åren har det blivit mycket mer omfattning.
Idrottsmeriter: Tjeckisk juniormästare i lag i tennis. ("Mina kompisar fick åka till Tyskland och spela, men de förlorade alla mot Björn Borg")

Fakta: Utländska medlemmar i Bjurholms GK
Tyskland: 10 st
Danmark: 6 st