Golfbanan i Bjurholm

Av banarkitekten Peter Nordwall

Ja, bjur betyder faktiskt bäver och jag har själv sett exemplar på deras imponerande dammbyggnationer i bäcken, som rinner genom banan. Så varför inte "Bävrarnas bana"? men "Västerbottens Gleneagles" är inte heller helt fel - den storslagna naturen och den klassiska brittiska stilen, som är utmärkande för Bjurholmsbanans bunkrar, för faktiskt tanken till den världsberömda banan i de skottska högländerna.

På Bjurholmsbanan är golf knappast - såsom Gahlin sa - bara en lång promenad, ideligen avbruten av besvikelser! Nej, det är min förhoppning att Du där skall finna såväl en golfupplevelse som en naturupplevelse på högsta nivå! I flera bemärkelser!

Många av kännetecknen för mina banor hittar Du här. Långsluttande kullar, som inramar fairways och greener, omsorgsfullt urgrävda bunkrar som vädjar till Dig att tänka efter innan Du väljer spelväg samt, naturligtvis, mjukt ondulerande greener, som premierar den som ibland kan slå en klassisk pitch-and-run som approach istället för en hög wedge!

Men vare sig Du är förstagångsbesökare eller hemmaspelare, glöm inte att se Dig omkring under ronden! Bjurholmsbanan erbjuder en fascinerande upplevelse även ur natur - och kultursynpunkt. Visserligen kanske det på sista 9-hålsvändan för dagen stretar lite i knäna och vader, eftersom Moder Jord här fått ihop ett verkligt dramatiskt landskap med ett flertal raviner - eller slejder, som jag lärt mig att det heter här. Men jag tror Du kommer att känna Dig riktigt kompenserad i form av oförglömliga vyer!

Lägg märke till de blåskimrande, böljande bergsformationerna i fonden för drivern på 1:an, Balbergets karakteristiska siluett på närdistans när Du står på 3:e green och den porlande Mariebäcken, som troget följer Dig utefter hela 8:e hålet! Och som kulinarisk krydda i denna välsmakande, norrländska anrättning, de små grå, tornet-i-Pisa-lutande ladorna med inventarier som minner om gångna tiders jordbrukskultur! Det gläder mig att klubbens oförtröttliga arbetsmyror, "Torsten & Fritjof" valt samma områdestypiska grå virke till infotavlorna.

Det är inte min avsikt att här ge några detaljerande råd om hur Du skall spela de olika hålen, eftersom de kan spelas på flera olika sätt allt beroende på spelstandard, vädret och din slaglängd för dagen. Mitt stalltips är mer övergripande: Försök inte att scora första gången Du spelar Bjurholmsbanan! Låt första 9-hålsvändan bli en upptäcksfärd med klubba och boll, där Du njuter av naturen och försöker finna ut var Du nästa varv ska försöka att placera bollen! Ta sedan en stärkande lunchpaus i det mysiga klubbhuset och ge Dig först därefter i kast med scorekortet!.

Blir du lika förtjust i Bjurholmsnaturen som jag, varför inte stanna över natten och gör ett nytt försök att tämja Västerbottens Gleneagles nästa morgon? Där finns ett par mysiga övernattningsstugor vid 8:e green! Med lite tur kanske Du från verandan kan få höra knallskotten, som bävrarna åstakommer med en klatsch av svansen mot vattenytan i Mariebäcken. Bävrarnas bana...